General Discussion

Price action tek başına yeterli mi yoksa indikatör şart mı?

D
David Chen 🇺🇸
2026/4/21 10:01:37

Merhaba arkadaşlar,

Son zamanlarda price action trading ile ilgili çok şey okudum ve uygulamaya başladım. Kendi deneyimlerime dayanarak, price action'ın oldukça etkili bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Ancak, bazı arkadaşların hala indikatörlere ihtiyaç duyduğunu görüyorum. Özellikle başlangıç aşamasında olan traderlar için, indikatörlerin yön belirlemede yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

Benim için price action, piyasa psikolojisini anlamak ve önemli seviyeleri belirlemek açısından kritik. Ancak, bazen karmaşık piyasa koşullarında, örneğin yüksek volatilite dönemlerinde, indikatörlerden faydalanmanın avantajlı olabileceğini de kabul ediyorum. Örneğin, IG ile işlem yaparken, RSI gibi bazı indikatörleri kullanarak aşırı alım/aşırı satım bölgelerini belirlemek bana yardımcı oluyor.

Sizce price action tek başına yeterli mi, yoksa indikatörler de gerekli mi? Deneyimleriniz neler?

Teşekkürler!

Replies (7)

IS
Isabella Moore 🇺🇸

Merhaba, ben de price action kullanıyorum ve çok faydasını gördüm. Özellikle IC Markets'ta işlem yaparken, mum çubuklarının formasyonlarına dikkat etmek, giriş ve çıkış noktalarımı belirlemede bana çok yardımcı oldu. Ancak, indikatörler de belirli durumlarda faydalı olabilir. Mesela, trendin gücünü anlamak için EMA kullanmak bence iyi bir seçenek. Ama genel olarak price action benim için yeterli.

LU
Lucas Miller 🇺🇸

Selam, price action konusunda katılmıyorum. Bence indikatörler olmadan işlem yapmak, çok fazla belirsizlik yaratıyor. Örneğin, Exness'ta işlem yaptığımda, MACD ve SMA gibi indikatörler kullanmadan kayıplarım arttı. Sadece price action'a güvenmek, piyasa trendlerini kaçırmama sebep oldu. Bence her ikisini de dengelemek en iyisi.

DA
Daniel Garcia 🇬🇧

Bana kalırsa, ikisini birden kullanmak en mantıklısı. Price action, genel piyasa yönünü anlamama yardımcı olurken, indikatörler de detaylı analiz yapmamı sağlıyor. Vantage ile çalışırken, price action'ı temel alarak indikatörlerimi ayarlıyorum. Örneğin, price action ile bir alım sinyali bulduğumda, RSI'ya bakarak aşırı alım durumunu kontrol ediyorum.

EM
Emre Kılıç 🇹🇷

Ben de price action ile başlamıştım ama zamanla indikatörlere yöneldim. Pepperstone'da işlem yaparken, Bollinger Bantları ve Fibonacci seviyeleri kullanarak daha iyi sonuçlar elde ettim. Price action harika bir başlangıç, ama daha fazla veri ve analiz kullanmak, stratejimi güçlendirdi. Bu ikisini harmanlamak bence en iyisi.

SE
Selin Acar 🇺🇸

Bence price action, başlangıçta etkili olabilir ama zamanla yeterli gelmiyor. Özellikle RoboForex’te işlem yaparken, piyasanın karmaşık hareketleri nedeniyle indikatörler kullanmayı tercih ettim. Tek başına price action ile işlem yapmak, bazen yanıltıcı olabiliyor. Özellikle haber akışına dikkat etmek şart.

AH
Ahmet Yılmaz 🇹🇷

Herkese merhaba! Ben de price action ile indikatörleri birlikte kullanıyorum. FXTM'de işlem yaparken, price action ile önemli destek ve direnç noktalarını bulduğumda, indikatörlerle bunu teyit ediyorum. Sonuçta, her iki yöntemin de avantajları var. Bence trader olarak esnek olmak önemli.

DA
David Chen 🇺🇸

Ben de price action'a güvendiğimde çoğunlukla kayıplar yaşadım. XM'de işlem yaparken, stochastic osilatör ve diğer indikatörler kullanarak stratejimi geliştirdim. Price action iyi bir temel sağlıyor ama indikatörler olmadan uzun vadede başarılı olmak zor.