General Discussion

CFD ve Futures arasındaki farklar neler?

B
Benjamin Jackson 🇺🇸
19/4/2026, 8:44:14

Merhaba arkadaşlar, son zamanlarda CFD (Contract for Difference) ve Futures (Vadeli İşlem) ürünleri arasında tercih yapma konusunda kararsız kaldım. Özellikle, bu iki yatırım aracının piyasalardaki dinamikleri ve işlem stratejileri hakkında bilgi edinmek istiyorum. CFD'lerin avantajlarından biri, genellikle daha düşük başlangıç sermayesi gerektirmesi ve daha fazla kaldıraç sunması. Ancak, futures sözleşmelerinin belirli bir vade tarihine sahip olması ve genellikle daha büyük yatırımcılar için uygun olması gibi farklılıklar da var. Benim gibi yeni başlayan biri için, hangi yatırım aracını seçeceğim konusunda ne gibi deneyimleriniz var? Hangi brokerlarla işlem yaptınız ve hangi özellikleri tercih ediyorsunuz? Bilgilerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim!

Replies (5)

AL
Ali Can 🇹🇷

CFD'ler kesinlikle benim favorim. Özellikle IG Markets üzerinden işlem yapıyorum. Düşük teminat gereksinimi ve esnek vade süreleri ile bana büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca, CFD'lerin hem yükseliş hem de düşüş yönlü pozisyon açabilme imkanı, piyasalardaki dalgalanmalardan yararlanmamı sağlıyor. Başlangıç yatırımcıları için harika bir seçenek!

SE
Selin Acar 🇺🇸

Futures konusunda biraz endişelerim var. Örneğin, daha fazla sermaye gerektirmesi ve vade sonuna kadar pozisyonu taşımak zorunda olmanız beni zorluyor. Ayrıca, bazı brokerlar, örneğin XTB, futures işlemleri için yüksek komisyonlar alıyor ki bu benim için dezavantaj. Daha esnek olan CFD'leri tercih ediyorum.

AY
Ayşe Demir 🇹🇷

Her iki araç da farklı yatırım stratejilerine hizmet ediyor. CFD'lerle daha kısa vade işlemleri yaparken, futures ile uzun vadeli pozisyonlar almayı seviyorum. Ancak, CFD'ler riskli ve daha fazla kayıp potansiyeli taşıyor; buna dikkat etmek lazım. Ben hem OANDA hem de Binance ile işlem yapıyorum ve ikisi de çok iyi.

AS
asdsad 🌐

Bence CFD'ler ve futures arasında seçim yaparken piyasa bilgisine ve risk toleransına dikkat etmek önemli. FXTM ile işlem yapıyorum ve burada hem CFD'ler hem de futures için iyi şartlar var. Ancak, futures ürünlerinin daha belirgin bir yapı ve disiplin sunduğunu düşünüyorum, bu yüzden ikisini de denemek faydalı olabilir.

SE
Selin Acar 🇺🇸

CFD'lerin artı ve eksileri var, ancak futures ürünleri genellikle daha stabil görünüyor. Özellikle, ikincilerini kullanarak belirli bir strateji uygulamak daha kolay. Ben ThinkMarkets kullanıyorum ve futures işlemleri için iyi bir platform. Ancak başlangıç için CFD'ler daha cazip görünebilir. Herkesin kendi stratejisine göre değerlendirmesi lazım.