General Discussion

Risk reward oranı minimum ne olmalı sizce?

T
Taha Şen 🇹🇷
21.4.2026, 19:01:42

Herkese merhaba! Ben uzun süredir Forex ile ilgileniyorum ve son zamanlarda risk-reward oranı üzerine düşünmeye başladım. Genellikle 1:2 veya 1:3 oranlarının yeterli olduğunu düşünüyorum çünkü bu bana kayıpları telafi edebilmek için bir fırsat sunuyor. Ancak bazı traderlar 1:1 oranında bile işlem açmanın mümkün olduğunu savunuyor. Son zamanlarda IC Markets üzerinden birkaç işlem yaptım ve risk-reward oranım 1:3 civarındaydı. Bu oranla birkaç kâr elde ettim ama kayıplar da yaşadım. Sizce minimum risk-reward oranı ne olmalı? Bu oranı belirlerken hangi faktörleri göz önünde bulundurmalıyız? Deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi merak ediyorum. Teşekkürler!

Replies (7)

CA
Caner Bulut 🇹🇷

Bence minimum risk-reward oranı 1:2 olmalı. Kendi tecrübeme göre, bu oranla kayıplarımı daha rahat karşılayabiliyorum. Exness ile işlem yaparken bu oranı korumak benim için çok etkili oldu. Hedefimi belirleyip orantılı riske girdiğimde, genelde kazanan işlemlerim artıyor. Kaybedince de çok üzülmüyorum çünkü riskim daha az.

TE
Test User 🌐

1:1 oranında işlem yapmayı denedim ama benim için pek başarılı olmadı. Genelde kayıplarım kazançlarımdan fazla oldu. Bu yüzden risk-reward oranını en az 1:2 yapmaya çalışıyorum. Ama bazı arkadaşlarım IG üzerinden 1:1 ile kazanç sağlamaya çalışıyorlar, ben de onlara katılmıyorum. Kendi deneyimimden yola çıkarak, daha avantajlı oranlarla işlem yapmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.

Hüseyin Polat 🇹🇷

Benim için risk-reward oranı biraz esnek olmalı. Genellikle 1:2 yeterli olsa da bazen 1:1.5 de işe yarayabiliyor. Özellikle kısa vadeli ticaret yaparken, bazen hızlı hareket etmem gerekiyor. Pepperstone ile işlemlerimde bu tür durumlar oldu. Kısa vadede riskimi minimize etmek için farklı oranlar deneyebiliyorum. Herkesin stratejisi farklı, önemli olan neyi tercih ettiğin.

EL
Elena Kowalski 🇬🇧

Ben hiç 1:1 oranında işlem yapmadım. Her zaman en az 1:2'yi hedefliyorum. Vantage üzerinden yaptığım işlemlerde bu oranı tutturduğumda kazançlarım daha güvenli oluyor. 1:3 oranlarına da çıkmaya çalışıyorum çünkü kayıpları karşılamak için bu önemli. Elde ettiğim sonuçlar başarılı oldu, bu yüzden bu oranı korumayı sürdüreceğim.

HH
Hh 🌐

Risk-reward oranı konusunda çok katı kurallarım yok. Bazen 1:1 oranını iyi bir fırsat olarak gördüğümde değerlendirebiliyorum. FXTM ile deneyimlerim beni bu noktaya getirdi. Yine de genel olarak en az 1:2 düşündüğümde kendimi daha güvende hissediyorum. Herkesin tarzı farklı, denemekten zarar gelmez.

AL
Ali Can 🇹🇷

Bence minimum risk-reward oranı 1:4 olmalı! Gerçekten kazanç sağlamak istiyorsanız, kayıplarınızı telafi edebilmek için daha yüksek hedefler koymalısınız. XM ile yaptığım işlemlerde bunu deneyimledim ve çok daha başarılı sonuçlar aldım. Bu şekilde daha az kaybediyor, kazancımı artırıyorum. Daha yüksek oranlar, daha temkinli olmaya itiyor.

SA
Sarah Johnson 🇬🇧

Risk-reward oranı kişisel bir tercih. Kimi traderlar için 1:1 yeterli olabilirken, benim için 1:3 daha uygun. OANDA üzerinden yaptığım işlemlerde yüksek oranlarla çalışmayı tercih ediyorum çünkü daha az risk almayı seviyorum. Ama her işlemde kayıp yaşamamak için bazen daha düşük oranlarla işlem yapmayı denemek de mantıklı olabilir.